21:57 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (298)
  15038
  Pratite nas

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je premijeru Rusije Mihailu Mišustinu, koji se nalazi u poseti Minsku, da je presretnut razgovor Varšave i Berlina i da je izjava nemačke kancelarke Angele Merkel o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog — falsifikat.

  „Primetio sam, prateći događaje povezane sa Rusijom, da se kod njih, na Zapadu, pojavio novi trik. Ponovo ’novičok‘, ponovo trovanje. Moram vam reći da smo juče ili prekjuče, ne sećam se tačno, pre saopštenja Merkelove, koja je rekla da su Navaljnog hteli da ućutkaju, mi presreli razgovor. Kako smo razumeli, Varšava je razgovarala sa Berlinom. Dve osobe su na vezi. Razgovor je presrela naša vojna obaveštajna služba“, rekao je Lukašenko.

  On je obećao da će predati ruskoj strani transkript tog „zanimljivog razgovora koji jasno ukazuje na to da je reč o falsifikatu“.

  Nije bilo nikakvog trovanja Navaljnog. Grupa stručnjaka, kako sam shvatio, pripremila je za Merkelovu, njenu administraciju, činjenice, a možda i izjavu koju je ona dala. To su učinili kako bi ’obeshrabrili Putina da se meša u poslove Belorusije‘“, rekao je Lukašenko.

  On je dodao da će sve predati Federalnoj službi bezbednosti Rusije, šefu FSB-a Aleksandru Bortnikovu, direktoru spoljne obaveštajne službe Sergeju Nariškinu.

  „Mislim da će ova situacija morati ozbiljno da se razjasni. Predaćemo i tekst i audio-snimak, materijali će danas-sutra biti kod vaših specijalnih službi kako bi oni to rešili“, rekao je Lukašenko.

  Takođe je upozorio ruskog premijera Mihaila Mišustina da Zapad priprema „pakosti“ Rusiji uoči regionalnih izbora u zemlji.  

  „Još jedan citat iz razgovora između Berlina i Varšave: ’Tim pre što su kod njih uskoro izbori, glasanje u ruskim regionima‘. To jest, Zapad zna da su u Rusiji izbori i da pre toga treba podmetnuti neku pakost. Mislimo da će još nešto smisliti. To je njihov stil“, rekao je Lukašenko.

  Podsetimo, Nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila juče da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“. S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke. 

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (298)
  Tagovi:
  navaljni, Rusija, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga