03:26 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  53733
  Pratite nas

  Državna televizija Belorusije objavila je snimak presretnutog razgovora Berlina i Varšave u vezi sa situacijom oko ruskog blogera Alekseja Navaljnog.

  Na snimku se, između ostalog, čuje kako predstavnik Nemačke kaže da u slučaju trovanja Navaljnog dokaz nije toliko važan jer su „u ratu sva sredstva dozvoljena“.

  Interesuje ga kako stoje stvari u Belorusiji.

  „Ako ćemo pošteno nije zadovoljavajuće. Ispostavilo se da je predsednik Lukašenko tvrd orah. Oni su profesionalni i organizovani. Naravno, podržava ih Rusija, činovnici i vojska su lojalni predsedniku. Za sada radimo“, odgovara sagovornik iz Varšave i dodaje da će više detalja izneti tokom susreta a ne preko telefona.

  Predstavnik Varšave kaže i da ruskog predsednika treba sprečiti da „zabada svoj nos u poslove u Belorusiji“.

  „Najefikasniji put je potopiti ga u problemima u Rusiji, a njih nije malo. Uskoro su kod njih izbori“, dodao je on, a predstavnik Berlina odgovara:

  „Time se i bavimo."

  Beloruska strana je predala ruskoj Federalnoj službi bezbednosti audio-snimak.

  ​Ruska delegacija predvođena premijerom Mihailom Mišustinom boravila je juče u Minsku a tom prilikom beloruski lider je saopštio da je presretnut razgovor Varšave i Berlina i da je izjava nemačke kancelarke Angele Merkel o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog — falsifikat.

  Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila pre dva dana da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“. 

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  Tagovi:
  razgovor, presretanje, snimak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga