14:46 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  21679
  Pratite nas

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je članica Koordinacionog saveta Belorusije Marija Kolesnjikova htela da pobegne u Ukrajinu kod svoje sestre i da on, kao graničar, smatra da su ispravno postupili što su je uhapsili.

  Kako navodi novinar Evgenij Roškov, dopisnik ruske televizije „Rusija 1“, u intervjuu koji je dao ruskim medijima Lukašenko je rekao da je u toku sa onim šta se dešava sa Kolesnjikovom i da je ona zaista htela da pobegne u Ukrajinu, jer tamo navodno ima sestru.

  Govoreći o dvojici drugih opozicionara, koji su ipak uspeli da pređu u Ukrajinu, Lukašenko je rekao da sada traže od Ukrajine da ih vrate.

  Lukašenko je rekao da ga izveštavaju, da je upoznat s tim preko specijalnih službi i graničara.

  „Oni su pokazali pasoš na na našem prelazu. Carinici, graničari su ih propustili. Dalje sledi ukrajinski prelaz, ali između ta dva prelaza, i tamo su krenuli, ima 8-9 kilometara. I tamo smo, pored osnovog prelaza postavili pojačanje, granica se pojačano obezbeđuje. Prirodno tamo su ih zaustavili, a oni u atomobilu na gas. A nju su izbacili iz kola u vožnji. U pokretu“, rekao je Lukašenko.

  Nakon toga što se dogodilo, graničari su priveli Kolenjikovu, naveo je on.

  „A oni preko granice, preko ukrajinskog prelaza. Ukrajinci su ih, koliko sam sada informisan, priveli. I mi vodimo s njima pregovre da ih nam vrate“, rekao je predsednik misleći na Kravcova i Rodnjenkova.

  Predstavnici Koordinacionog saveta opozicije Belorusije Anton Rodnjenkov, Ivan Kravcov i članica predsedništva saveta Marija Kolesnjikova pokušali automobilom da napuste Belorusiju i uđu u Ukrajinu. Kako je saopštila pogranična služba Belorusije, Kolesnjikova i dvojica opozicionara su prošli proveru dokumenata na beloruskoj granici i uputili su se ka Ukrajini. Međutim, na putu ka ukrajinskoj granici sreli su pograničnu kontrolu nakon čega je njihov automobil naglo ubrzao, čime su ugrozili život jednom pripadniku granične službe. Prema rečima portparola pogranične službe Belorusije Antona Bičkovskog, Kolesnjikovu su „izbacili“ iz automobila. Nakon toga su je beloruski graničari zadržali kako bi razjasnili događaj.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  opozicija, Lukašenko, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga