00:26 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 145
  Pratite nas

  Članica predsedništva Koordinacionog saveta opozicije Belorusije Marija Kolesnjikova izjavila je Istražnom sudu da je spremna da dâ iskaz o tome da su nasilno pokušali da je proteraju iz Belorusije, a takođe je opisala šta joj se zapravo dogodilo.

  Advokat Kolesnjikove, Ljudmila Kazak predala je Istražnom komitetu saopštenje o pokretanju krivičnog postupka.

  „Nakon što su pripadnici KGB-a Belorusije shvatili da neću dobrovoljno da odem iz zemlje, stavili su mi na glavu džak, gurnuli me u minibus i odvezli na belorusko-ukrajinsku granicu, gde su uz primenu sile protiv moje volje pokušali da me proteraju iz Belorusije. Nakon što sam pocepala svoj pasoš i tako isključila mogućnost ulaska na teritoriju Ukrajine, ponovo su me smestili u minibus i dovezli u Mozirsku pograničnu kancelariju gde sam bila do uveče 8. septembra 2020. godine“, navodi se u izjavi Kolesnjikove.

  Ona zahteva da se pokrene krivični postupak protiv pripadnika KGB Belorusije, Glavne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Belorusije na osnovu krivičnih dela „otmica, nezakonito lišavanje slobode, pretnje ubistvom“ (članovi 182, 183, 186 Krivičnog zakonika Belorusije“.

  „Spremna sam da dam detaljan iskaz u vezi sa okolnostima krivičnih dela počinjenih nada mnom“, navodi se u saopštenju Kolesnjikove.

  Podsetimo, u ponedeljak su kolege Kolesnjikove saopštile da je nestala i da ne mogu stupiti s njom u kontakt. U utorak je beloruska granična služba saopštila da su predstavnici Koordinacionog saveta Anton Rodnjenkov, Ivan Kravcov i Kolesnjikova prošli kontrolu dokumenata na granici i uputili se ka teritoriji Ukrajine. Kasnije se ispostavilo da su Rodnjenkvo i Kravcov prešli u Ukrajinu, a da je Kolesnjikova zadržana. Prema informacijama granične službe, nju su kolege izbacile iz automobila na putu ka ukrajinskoj granici.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  opozicija, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga