17:25 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  0 078
  Pratite nas

  SAD razgovaraju sa Evropom o uvođenju sankcija Belorusiji, saopštio je novinarima zamenik generalnog sekretara SAD Stiven Bigen tokom telefonske konferencije za štampu.

  Po rečima Bigena, SAD smatraju da je beloruski narod odbacio Aleksandra Lukašenka kao svog lidera i da on „nema legitimitet“. 

  „Režim ne radi u interesima beloruskog naroda. Sada, nakon što je narod očigledno odbacio režim, rukovodstvo Belorusije koristi nasilje kako bi opstalo na vlasti“, rekao je diplomata.

  On je podržao štrajkove u Belorusiji, ali je naglasio da Vašington nema nameru da kontroliše opoziciju u Belorusiji, iako je sa njom u kontaktu.

  „SAD nameravaju da poštuju suverenitet beloruskog naroda. Mi nemamo nameru da upravljamo opozicijom ili da je kontrolišemo. To nije naša stvar“, rekao je Bigen.

  Vašington se nada da će Moskva pozvati Lukašenka da prihvati volju naroda.

  „Nadamo se daće signal Moskve Belorusiji biti takav da će njen rukovodilac prihvatiti volju naroda. Slobodni i pošteni izbori će omogućiti beloruskom narodu da izabere narednog predsednika Belorusije“, podvukao je Bigen.

  Diplomata je saopštio da će SAD i EU uskoro doneti odluku o uvođenju sankcija protiv onih koji su „odgovorni za kršenja ljudskih prava i represije u Belorusiji“. On nije isključio da bi kasnije mogle biti uvedene i sankcije određenim sektorima beloruske privrede.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  Tagovi:
  Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga