23:14 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  163115
  Pratite nas

  Laboratorije u Francuskoj i Švedskoj ponovile su analize uzoraka ruskog blogera Alekseja Navaljnog i potvrdile da je otrovan supstancom iz grupe „novičok“, saopštila je nemačka vlada.

  „Agencija za zabranu hemijskog oružja je na osnovu zahteva nemačke vlade za pomoć uzela uzorke Navaljnog i preduzela neophodne korake kako bi oni bili testirani u referentnim laboratorijama. Savezna vlada je, zajedno s Francuskom i Švedskom, tražila od drugih evropskih partnera nezavisnu proveru nemačkih podataka na osnovu novih testova Navaljnog. Sada imamo rezultate te provere u specijalističkim laboratorijama Francuske i Švedske i oni potvrđuju nemačke podatke“, navodi se u saopštenju.

  Slučaj Navaljni

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu, a nemački lekari su posle ispitivanja saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. 

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  Tagovi:
  biolaboratorije, trovanje, Aleksej Navaljni, vlada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga