17:02 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  1032
  Pratite nas

  Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) sprovešće istragu u vezi sa situacijom sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, Rusija se može obratiti ovoj organizaciji, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

  „OZHO je već uzela uzorke iz klinike ‘Šarite’. Sada će OZHO sprovesti ovu istragu u skladu sa svojim propisima. Rusija je članica ove organizacije i moći će da kontaktira OZHO“, rekao je Mas na konferenciji za novinare.

  Prema njegovim rečima, trovanje Navaljnog potvrdile su dve laboratorije nezavisno jedna od druge.

  „Gospodin Navaljni otrovan je hemijskim nervnim agensom iz grupe bojnih otrova ‘Novičok’, a dokazi o teškom kršenju međunarodnog prava, osim instituta u Nemačkoj, ustanovile su još dve laboratorije nezavisno jedna od druge“, rekao je Mas.

  Nemačka vlada saopštila je u ponedeljak da je zatražila podršku OZHO-a u slučaju Navaljni, a švedska i francuska laboratorija potvrdile su podatke nemačkih stručnjaka da je bloger otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

  Slučaj Navaljni

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  Tagovi:
  Rusija, OZHO, Hajko Mas, Aleksej Navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga