23:33 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 018
  Pratite nas

  Potpredsednik ukrajinske vlade i zamenik šefa kijevske delegacije u Minsku Aleksej Reznjikov najavio je izradu paketa nacrta zakona o prelaznom periodu za Donbas.

   

  „Nakon oštre faze bilo kog sukoba obavezno nastupa prelazni period. Važan deo toga je formiranje mehanizama prelaznog pravosuđa. O čemu se radi? Prema principima UN-a to je pravo na istinu i pravo na pravdu. To je naknada žrtvama agresije, to je odgovornost. Potreban nam je zakon o odgovornosti, moraćemo da utvrdimo ko su saradnici, ko su prestupnici, ko taoci, ko potpada pod amnestiju, a ko ni u kom slučaju ne potpada i mora u potpunosti da snosi odgovornost“, rekao je on tokom govora u ukrajinskoj Radi.

  Pritom, Reznjikov smatra da će reintegracija regiona trajati bar jednu generaciju, to jest oko 25 godina.

  „Kraj rata i reintegracija se neće vremenski podudarati, jer govorimo o bezbednoj reintegraciji, onoj koja neće rasturiti zemlju i stvoriti nove rizike“, pojasnio je on.

  Vicepremijer je takođe istakao da Ukrajina neće dodeliti Donbasu poseban status u Ustavu.

  „To je isključeno. Predsednik je više puta govorio da Minski sporazumi zahtevaju izmene. To je stav za koji se zalažemo u trilateralnoj Kontakt grupi“, rekao je Reznjikov.

  U Donbasu su 27. jula stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ukrajina, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga