00:54 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2321
  Pratite nas

  Iako jedini kandidat za gradonačelnika u maloj opštini Lezina - gradiću od 6.000 stanovnika, blizu Fozde, član stranke „Liga“, Primiano Di Mauro je izgubio.

  Naime da bi rezultati lokalnih izbora bili važeći, bilo je neophodno da glasa najmanje 50 odsto birača, ali je u toj maloj opštini samo 49 odsto stanovništva izašlo da glasa.

  Tako se pobeda koja je izgledala sigurna, budući da nije imao konkurenciju, pretvorila u bizaran i verovatno jedinstven poraz, jer nije imao protivkandidata.

  Štampa koja izveštava o ovom slučaju, koji je za rubrike „verovali ili ne“, piše da su pobedili oni koji su bojkotovali izbore, to jest nisu iskoristili svoje demokratsko pravo da glasaju.

  Apstinencija je bila favorizovana sa dve grupe lokalnih političara „Drugačija Lezina“, koja je bliža strankama desnog centra, i druga grupa „No Kvorum“, po političkom uverenju bliža Demokratskoj stranci.

  Budući da nije izabrana lokalna vlada, gradić Lezina će biti vođena takozvanim „komesarima“.

  Poraz bez protivkandidata je postao hit tema na društvenim mrežama, a mnogi ironizuju slučaj i povezuju nedostajućih 49 glasova, koliko je bilo potrebno da se ostvari kvorum, sa činjenicom da stranka „Liga“ mora društvu da vrati 49 miliona evra, novac koji im ne pripada, i čiji se tragovi na čudesan način gube.

  Tagovi:
  gradonačelnik, lokalni izbori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga