22:45 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 122
  Pratite nas

  Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je međunarodnu zajednicu da uloži napore kako bi se svi sukobi u svetu završili za 100 dana, odnosno do kraja godine.

  „Kada je izbila pandemija, pozivao sam na globalni prekid vatre. Danas pozivam međunarodnu zajednicu da uloži nove napore kako bi se sve to realizovalo do kraja godine. Imamo tačno sto dana“, rekao je Gutereš, govoreći na zasedanju Generalne skupštine UN-a.

  On je dodao da u vreme pandemije u sukobu postoji samo jedan pobednik – sam virus.

  Prema rečima Gutereša, njegov prvobitni apel o prekidu svih sukoba, sa kojim je istupio još u martu, podržalo je 180 zemalja-članica, kao i verske vođe, regionalni partneri, predstavnici društva.

  „Niz oružanih pokreta takođe se odazvao na taj poziv – u Kamerunu, Kolumbiji, na Filipinima i drugim zemljama, čak i ako objavljeni sporazumi o prekidu vatre nisu poštovani u svim slučajevima. Na tom putu stoje ogromne prepreke – duboko nepoverenje, destruktivne snage i teško nasleđe borbe koja traje godinama“, rekao je Gutereš.

  On je istakao da ipak ima razloga za nadu.

  „Došlo je vreme za kolektivne nove napore, usmerene na postizanje mira i pomirenja. Pozivam da se aktiviraju međunarodni napori pod rukovodstvom Saveta bezbednosti kako bi se postigao globalni prekid vatre do kraja ove godine. Imamo sto dana. Vreme ističe. Svetu je neophodan globalni prekid vatre“, poručio je Gutereš.

  U maju ove godine SAD  su blokirale glasanje o rezoluciji Saveta bezbednosti UN u kojoj se poziva na prekid vatre na globalnom nivou tokom pandemije virusa korona.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Gutereš, pandemija, UN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga