20:45 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 105
  Pratite nas

  Na aerodromu u Helsinkiju 23. septembra je započeo da radi specijalni odred pasa koji će pomoću mirisa otkrivati prisustvo virusa korona kod putnika, piše „Helsingin sanomat“.

  U pilot projektu, koji će trajati do kraja godine, učestvovaće 16 pasa – po četiri psa u smeni. Putnici koji su doleteli će, da bi se testirali na virus korona, morati da obrišu vrat salvetom, nakon čega će ovaj uzorak onjušiti pas. Ako pas oseti infekciju, putnik će biti pozvan da uradi laboratorijski test u medicinskoj sobi na aerodromu.

  Prema istraživanju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Helsinkiju, posebno obučeni službeni psi sposobni su da skoro sto odsto tačno prepoznaju miris tipičan za obolele od kovida 19.

  List navodi da će za sada će procedura biti dobrovoljna, ali pretpostavlja se da će uskoro svi putnici kod kojih psi posumnjaju na virus korona morati obavezno da urade laboratorijski test.

  Finske vlasti očekuju da će, ukoliko projekat bude uspešan, uskoro biti ukinuta ograničenja ulaska, nakon što svi međunarodni aerodromi i granični prelazi dobiju dresirane pse. Vlasti procenjuju da je za ovo potrebno oko 700 životinja. Angažovanje još 300 pasa omogućiće zemlji da se vrati u normalno održavanje masovnih događaja: sajmova, koncerata i sportskih takmičenja.

  Aerodrom u Helsinkiju nije prvi na svetu koji počinje da koristi pse za pronalaženje obolelih od virusa korona. Na aerodromu u Dubaiju još sredinom avgusta se pojavila specijalna kinološka jedinica. Tokom preliminarne obuke, kako su saopštili kinolozi, psi su tačno identifikovali obolele od virusa korona u 92 odsto slučajeva.

  Tagovi:
  Finska, aerodrom, psi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga