14:04 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (292)
  0 161
  Pratite nas

  Podizanje novog „zida“ između Rusije i Zapada zbog slučaja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog neće dovesti ni do čega, izjavio je nemački diplomata predsednik Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger za televiziju „N24“.

  „Moramo ozbiljno da shvatamo Rusiju. Neće ni do čega dovesti ako sada pokušamo da zbog Navaljnog i drugih tužnih i strašnih događaja izgradimo novi ‘zid’ između Zapada i Rusije. Rusija je naš veliki sused. Postoje šanse za saradnju sa Rusijom bilo da se radi o klimatskoj politici, bliskoistočnoj politici ili... komplikovanom pitanju ukrajinske politike, moramo da iskoristimo ovu šansu“, rekao je Išinger.

  Dodao je da Evropa „ne može da zahteva potpunu blokadu Rusije. To nas neće nikuda dovesti“.  

  Tema „Severnog toka 2“

  Za evropske partnere Nemačke bilo bi neprihvatljivo da Berlin iz diskusije o onome što se dogodilo ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom isključi pitanje završetka projekta „Severni tok 2“, smatra Išinger.

  „Vlada Nemačke... izjavila je da će odgovor (na incident sa Navaljnim) biti evropski. Ako sada iznosimo opcije koje su prihvatljive za Evropu, od diplomatskih mera do sankcija pojedincima, do ekonomskih mera, onda Vlada Nemačke ne može da kaže evropskim partnerima: mi ćemo zajedno preduzeti sve moguće mere, ali projekat ‘Severni tok 2’ treba da ostane. To bi, mislim, za mnoge partnere bilo neprihvatljivo“, objasnio je Išinger.

  On je dodao da „Severni tok 2“ „ne može biti isključen iz ove diskusije“, iako je, generalno, skeptičan prema zahtevima niza političara da zaustave izgradnju gasovoda.

  Incident sa Navaljnim  

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Nemačka klinika „Šarite“ saopštila je u sredu da je on otpušten iz bolnice

  Posle incidenta s ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim sve su glasniji oni koji u Nemačkoj, pa i u Evropi, traže obustavljanje projekta. Mnogi, pak, ukazuju i na posledice koje bi konkretno Nemačka i kompanije učesnice pretrpele zbog toga.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (292)
  Tagovi:
  Rusija, Zapad, Volfgang Išinger, Aleksej Navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga