02:13 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1029
  Pratite nas

  Direktor češke Službe bezbednosti i informacija (kontraobaveštajna služba) Mihail Kudelka tvrdi da Rusija i Kina pokušavaju da utiču na organe lokalne samouprave u zemlji putem dezinformacionih kampanja, sajber-napada i zastrašivanja političara.

  „Rusija i Kina u najvećoj meri pokušavaju da utiču na češće organe samouprave. Spremne su da koriste složeni arsenal uticaja, počevši od otvorenih aktivnosti do tajnih obaveštajnih operacija. Za njih ne postoje nikakva ograničenja, bilo šta može biti iskorišćeno kao efikasan instrument uticaja“, rekao je šef kontraobaveštajne službe.

  Prema mišljenju Kudelke, strane specijalne službe teže ka tome da vrbuju političare i državne službenike sa nižih nivoa organa samouprave.

  Kako je rekao, Kina često vrbuje potencijalno zanimljiva lica tako što poziva stručnjake na besplatne prakse ili konferencije na svojoj teritoriji.

  Prema rečima zamenice šefa Evropske komisije Vere Jurove, u EU je u poslednje vreme zabeleženo 215 slučajeva aktivnosti protiv Češke navodno od strane „prokremaljskih izvora“ koji prikazuju Češku kao „marionetu kojom upravlja zli Zapad“, a takođe je optužuju za „istorijski revizionizam“.

  „Slične dezinformacione kampanje nemaju ništa zajedničko sa slobodnim debatama, a njihov cilj je da manipulišu javnošću i da je dovode u zabludu“, rekla je Jurova.

  Rusija je više puta odbacivala optužbe o pokušajima uticanja na demokratske procese u različitim zemljama.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Češka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga