17:12 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2252
  Pratite nas

  Pozdravljajući danas objavljeni prvi izveštaj Evropske komisije o vladavini prava u Evropskoj uniji, kancelarija organizacije „Transparensi internešenel“ za Evropu saopštila je da su nalazi u tom izveštaju u skladu sa njenom zabrinutošću zbog „neefikasnosti vladavine prava i antikorupcijskih mera u mnogim državama-članicama EU“.

  U delovima izveštaja o Mađarskoj i Poljskoj, kao problemi se navode degradacija nezavisnog pravosuđa i nedostatak medijskih sloboda, kao i nekažnjivost u slučaju vladinih zvaničnika u Mađarskoj koji su umešani u korupcijske skandale.

  U delu posvećenom Češkoj, EK ističe problem nesistematičnog bavljenja slučajevima korupcije na visokom nivou, na šta je, kako se ističe u saopštenju evropske kancelarije „Transparensi internešenela“, ta organizacija Komisiji ukazala u prijavi podnetoj pre dve godine.

  Posle toga, organizacija se, kako se navodi u saopštenju, u medijima našla na meti napada češkog premijera Andreja Babiša, o čijem se konfliktu interesa u vezi sa evropskim fondovima radilo u prijavi.

  U izveštaju EK se takođe ističe primer Malte i navodi da su u toj zemlji krivične istrage protiv visokih funkcionera u ranoj fazi i izražava zabrinutost zbog stanja slobode medija.

  Najviši politički funkcioneri Malte i njihovi saradnici ostali su nekažnjeni posle brutalnog ubistva novinarke Dafni Karuane Galicija pre tri godine, a njihova zemlja predstavlja centar EU za pranje novca, izbegavanje poreza, kao i izdavanja „zlatnih pasoša“ strancima koji kupuju malteško državljanstvo, navodi evropski ogranak „Transparensi internešenela“.

  Nalazi u izveštaju EK samo potvrđuju potrebu da EU primeni dalje alate kako bi se pozabavila manjkavostima u vladavini prava u svojim zemljama-članicama, navodi se u saopštenju.

  Stoga je od suštinskog značaja da u okviru trenutnih pregovora o Višegodišnjem finansijskom okviru EU bude usvojen snažan instrument kojim će za pristup evropskim fondovima biti zadati uslovi direktno povezani sa vladavinom prava, ističe se u saopštenju, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  korupcija, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga