18:35 19 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2037
  Pratite nas

  Načelnik štaba odbrane Velike Britanije Nik Karter predstavio je plan „političkog ratovanja“ protiv njenih navodno „autoritarnih protivnika“, a istovremeno je optužio Rusiju da redovno koristi sajber i informacione napade protiv svojih protivnika.

  „Naši autoritarni protivnici tretiraju strateški kontekst kao trajnu borbu u kojoj se koriste i nevojna i vojna sredstva, koja nisu ograničena nikakvom razlikom između rata i mira. Ti režimi smatraju da su oni već uvučeni u intenzivni sukob, koji je pretežno političkog karaktera, pre nego kinetičkog. Njihova strategija 'političkog rata' usmerena je na podrivanje jedinstva, ekonomske, političke i socijalne stabilnosti i na borbu za stratešku premoć u ključnim regionima sveta“, navodi se u saopštenju Kartera, koje je objavljeno na sajtu Vlade Velike Britanije.

  Među zemljama koje navodno koriste takve metode Karter je naveo Rusiju, Kinu, Severnu Koreju i Iran.

  „U poslednjih nekoliko godina, Rusija je redovno koristila sajber i informacione napade protiv svojih protivnika. Upečatljivi primeri uključuju finansijski i energetski sektor Ukrajine 2017. godine i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja 2018. Iran i Severna Koreja slede taj primer“, tvrdi načelnik štaba odbane Velike Britanije.

  U saopštenju Karter ističe da Velika Britanija treba iz korena da promeni svoj način razmišljanja kako bi obuzdala „autoritarne protivnike“. On je predstavio koncept u kome se ističe da je potrebno voditi borbu „ispod praga rata“, kako bi se protivnicima uskratila mogućnost da postignu ciljeve u strategiji „svršenog čina“.

  Pored toga, Karter predlaže da se fokusiraju na formiranje saveza i jačanje saradnje. 

  Rusija je više puta odbacivala optužbe o pokušajima da utiče da demokratske procese u drugim zemljama.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rat, Politika, Rusija, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga