10:59 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1252
  Pratite nas

  Islam je religija koja je u celom svetu u krizi jer mora da se izbori sa fundamentalizmom, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.

  Makron je izjavio da će francuska vlada u decembru predstaviti nacrt zakona usmeren na jačanje sekularizma u Francuskoj, protiv onoga što je opisao kao „islamistički separatizam“, prenosi Tanjug.

  On je tokom posete jednom siromašnom pariskom predgrađu detaljno izneo planove za zakon koji će biti usmeren protiv favorizovanja verskih zakona nad francuskim sekularnim vrednostima, što on naziva „separatizmom“.

  Makron je islam opisao kao „religiju koja je danas u celom svetu u krizi“, a glavni deo obraćanja posvetio je borbi protiv islamskog radikalizma u Francuskoj, prenosi „Frans 24“.

  Francuski predsednik je ocenio da je islam u krizi zbog „ekstremnog zaoštravanja“ pozicije.

  „Islam u Francuskoj mora biti oslobođen stranog uticaja“, rekao je on, obećavajući poboljšani nadzor nad finansiranjem džamija.

  Makron je rekao da će predloženi zakon imati za cilj da obezbedi da javni život u Francuskoj odražava vrednosti državnog sekularizma, vekovnog pravnog principa koji je razdvajao crkvu i državu i nalagao neutralnost prema religiji.

  Francuski predsednik je istakao da zakon o sekularizmu iz 1905. godine dozvoljava ljudima da pripadaju veri koju su izabrali, ali da spoljašnje pokazivanje verske pripadnosti ni u kom slučaju ne može biti dozvoljeno u školama ili javnim službama.

  „Sekularizam je osnova ujedinjene Francuske“, istakao je Makron i dodao da se ne sme upasti u zamku ekstremista, koji imaju za cilj stigmatizaciju svih muslimana.

  On je, međutim, priznao da je francuska država delimično odgovorna za „getoizaciju“ zajednica sa velikim brojem muslimanskih stanovnika, ocenivši da su nesekularne organizacije pokušavale da nadoknade nedostatke „politike integracije“.

  Makronova najava dolazi u trenutku kada je u Parizu u toku suđenje zbog terorističkih napada na redakciju satiričnih novina „Šarli Ebdo“. Prošle nedelje je muškarac iz Pakistana nožem izbo dve osobe u blizini bivših kancelarija „Šarli Ebdoa“, a u januaru je obnovljena debata o slobodi izražavanja kada je tinejdžerka dobila pretnje smrću zbog napada na islam Instagramu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Islam, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga