10:22 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  0 140
  Pratite nas

  Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope osudio je huškačku retoriku Turske u vezi sa sukobom u Nagorno-Karabahu i pozvao je Ankaru da prekine sa takvim akcijama, navodi se u saopštenju šefa nadzornog odbora PS SE Mihaela Ostrupa Jensena.

  „Još jednom podsećam da su obe zemlje (Jermenija i Azerbejdžan), kada su postale članice Saveta Evrope, preuzele na sebe obavezu da rešavaju svoje sporove mirnim putem. Ta obaveza, koja je nametnuta svim državama-članicama, takođe podrazumeva da sve države-članice moraju da se uzdržavaju od svih akcija koje podstiču zaraćene strane da rešavaju svoje sporove upotrebom sile. S tim u vezi, članovi Odbora osudili su huškačku retoriku Turske, a takođe su izvestili o direktnom učešću u sukobu i pozvali tu zemlju da hitno prekine sa takvim akcijama“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

  Jensen je takođe ukazao na to da je s tugom primio vesti o „tragičnom stradanju ljudi, kako civila tako i vojnika, izazvanim novim borbenim dejstvima između Jermenije i Azerbejdžana“.

  „Ta borbena dejstva brzo prerastaju u rat punih razmera, koji ozbiljno ugrožava stabilnost u regionu“, istakao je Jensen, dodajući da „ne postoji alternativa za mirno rešavanje sukoba“.

  Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  Turska, PSSE
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga