10:25 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 431
  Pratite nas

  U Berlinu je u sredu počelo suđenje ruskom državljaninu Vadimu Sokolovu, koji je optužen za ubistvo državljanina Gruzije Zelimhana Hangošvilija u avgustu 2019. godine.

  Državljanin Gruzije Zelimhan Hangošvili, koji je ubijen u Nemačkoj, učestvovao je u planiranju i pripremi terorističkog napada u Beslanu i eksploziji voza u moskovskom metrou između stanica „Avtozavodska“ i „Pavelecka“ 2004. godine, izjavio je za Sputnjik izvor u ruskim bezbednosnim agencijama upoznat sa materijalima ovih krivičnih slučajeva.

  Hangošvili je u Rusiji optužen za učešće u brojnim terorističkim napadima. Prema izvorima Sputnjika, on je bio član grupa Šamila Basajeva, Hataba, Abu Havsa i Abu Dzeita, koje su izvele neke od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije.

  Hangošvili je 2005. godine ilegalno prešao na teritoriju Gruzije koristeći falsifikovani pasoš. Skrivao se od ruske policije u Ahmetskom rejonu Gruzije, distribuirao je i dostavljao finansijska sredstva u interesu ilegalnih oružanih grupa iz Gruzije u Čečeniju, naveo je sagovornik Sputnjika.

  Godine 2006. je na području gruzijskog sela Duisi Hangošvili obučavao grupu militanata do 50 ljudi za naknadna prebacivanja na teritoriju Severnog Kavkaza, kao i za učestvovanje u provokacijama protiv ruskih mirovnih snaga s ciljem destabilizacije situacije u Južnoj Osetiji, dodao je on.

  Tokom 2013. godine, živeći na teritoriji Gruzije, Hangošvili je bio regionalni koordinator u strukturi međunarodne terorističke organizacije Imarat Kavkaz (zabranjene u Rusiji), održavao kontakt između Dokua Umarova i stranih predstavnika ove organizacije“, rekao je sagovornik.

  Istovremeno je, prema izvoru Sputnjika, vrbovao u redove terorista muslimansku omladinu u Pankiškoj klisuri.

  Takođe je organizovao kanal za ilegalno prebacivanje obučenih militanata i oružja preko Turske u Siriju.

  Krajem 2016. Hangošvili odlazi u Nemačku gde dobija status izbeglice.

  Zahtevi ruskih specijalnih službi upućeni nemačkim kolegama o izručenju Hangošvilija neformalno su odbijeni, zbog čega formalni zahtev Generalnog tužilaštva Rusije nije ni usledio, govorio je predsednik Rusije Vladimir Putin. On je isticao da je Hangošvili aktivno učestvovao u borbenim dejstvima na strani separatista na Kavkazu.

  Prema verziji nemačke istrage, Sokolov je od ruskih državnih struktura dobio zadatak da likvidira Hangošvilija. Nemačko tužilaštvo ga je teretilo za ubistvo i nezakonito posedovanje poluautomatskog oružja.

   

  Poster sa likom Gruzina Zelimhana Hangošvilija kojeg je u Nemačkoj navodno ubio ruski agent
  © AFP 2020 / ODD ANDERSEN
  Poster sa likom Gruzina Zelimhana Hangošvilija kojeg je u Nemačkoj navodno ubio ruski agent

  Prošle godine Nemačka je proglasila za persone non grata dvojicu zvaničnika ambasade Ruske Federacije u Berlinu, u vezi sa ubistvom Hangošvilija.

   

  Dvadeset trećeg avgusta 2019. godine u berlinskom parku Tirgarten ubijen je 40-godišnji državljanin Gruzije Zelimhan Hangošvili. Za ubistvo je osumnjičen državljanin Rusije Vadim Sokolov. Prema nemačkoj istrazi, ubica se biciklom približio Hangošviliju i upucao ga iz pištolja „Glok 26“ sa prigušivačem. Žrtva je preminula na mestu.

  Optuženi je nedugo zatim uhapšen u blizini mesta ubistva. Pre nekoliko dana, u Berlinu je počelo ročište o ovom slučaju. Nemačka istraga smatra da je Rus dobio zadatak „od vladinih agencija“ da likvidira Hangošvilija.

  Kako se navodi u izjavi Generalnog tužilaštva Nemačke, ubijenog državljanina Gruzije „ruske agencije smatrale su... teroristom“.

  Prema ruskim izvorima, Rusija je o aktivnostima Hangošvilija obavestila svoje gruzijske, ukrajinske, američke i nemačke partnere.

  Tagovi:
  ubistvo, Nemačka, suđenje, Zelimhan Hangošvili, terorista
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga