16:56 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  1742
  Pratite nas

  U Nagorno-Karabahu u 12.00 po lokalnom vremenu (10.00 po srednjoevropskom) stupio je na snagu režim prekida vatre u skladu sa dogovorom, postignutim na jučerašnjem sastanku u Moskvi.

  Na liniji razdvajanja u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu tokom noći su vođene intenzivne borbe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Jermenije, jedinicama armije odbrane Nagorno-Karabaha naređeno je da prekinu vatru

  Sa svoje strane, Baku je saopštio da je jermenska vojska gađala selo Gadrut, što je Jerevan demantovao.

  Ministri spoljnih poslova Jermenije, Azerbejdžana i Rusije sastali su se 9. oktobra u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset časova, bili su najduži u poslednjih 20 godina.

  Šefovi diplomatija Azerbejdžana i Jermenije, Zograb Mnacakanjan, Džejhun Bajramov usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra. Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu, uz posredništvo i u skladu sa kriterijumima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  prekid vatre, primirje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga