03:47 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 182
  Pratite nas

  Kriza poverenja preti budućem projektu lovca FKAS. Realizaciju ometaju i različiti principi rada odbrambenih odeljenja u Francuskoj i Nemačkoj. Otkazivanjem projekta staviće se tačka na ambicije Evrope na polju bezbednosti i industrijske saradnje.

  Najveći nemačko-francuski projekat borbenog aviona budućnosti „Future kombat air sistem“ (FKAS) je možda osuđen na propast. Ovo je deo velikog vojno-strateškog portfolija dve države od osam zajedničkih projekata, čiji je razvoj dogovoren još 2017. godine.

  U početku strane nisu imale poverenja jedna u drugu i nisu želele da bilo koja od njih dobije ekonomsku prednost od tehnologija razvijenih u okviru projekta. Ako FKAS model ne uspe, i ostali projekti će biti otkazani, jer su svi povezani. To će izazvati ogromnu štetu, piše nemački portal „Frankfuter algemajne cajtung“.

  Prvobitno je to bio projekat Francuske i Velike Britanije. U novembru 2016. godine je potpisan sporazum između „Dasault aviation“ i britanskog koncerna „BAE sistems“. Oni su preuzeli odgovornost za razvoj letelice i brojnih sistema, kao i za koordinaciju.

  Plan je bio da u okviru međunarodne saradnje motore napravi „Rols-Rojs“ i „Safran“, a elektronsku opremu „Seleks ES“ i „Thales“. Međutim, Bregzit je osujetio ove planove. Francuzi nisu mogli sami da preuzmu ovako skup projekat. Tada su se pojavili Nemci, a sa njima i poteškoće.

  Ministarstvo odbrane u Francuskoj ima gotovo potpunu slobodu da sprovede projekat, ali Ministarstvo odbrane u Nemačkoj mora da koordinira svoje akcije sa Bundestagom i nekim drugim, piše portal. Pariz iritira uloga Bundestaga, što usporava čitav proces. Kao rezultat svega francuska strana se pita o posvećenosti Berlina projektu.

  Prvi let lovca zakazan je za 2026. godinu. U narednih godinu i po dana programeri moraju da identifikuju ključne tehnologije lovca i pripreme njegov preliminarni plan, izveštava „Flajtglobal“. Planirano je da proizvodnja aviona bude do 2040. godine. Novi vojni avion šeste generacije trebalo bi da zameni lovce „Eurofajter tiphon“ i „Dasault rafale“ u nemačkim i francuskim vazduhoplovnim snagama.

  Svetsko tržište sličnih tipova aviona se procenjuje na 2,5-3 hiljade aviona, zahvaljujući kome nemačko-francuski razvoj ima potencijal da osvoji tržišni udeo, pod uslovom da strane prevaziđu međusobne razlike.

  Otkazivanje projekata pogodiće ne samo nemačko-francuske odnose, već i evropsku industrijsku saradnju uopšte. Ujedno Pariz pokušava da se takmiči sa Berlinom za status političke i ekonomske kontinentalne lokomotive. U međuvremenu, strane non-stop okrivljuju jedna drugu i grade loše odnose, što nije dobar saveznik na ovakvom projektu.

  Tagovi:
  Francuska, Nemačka, borbeni avion, lovac, avion
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga