23:58 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  62114
  Pratite nas

  Novi šef britanske konraobaveštajne službe Mi-5 Ken Makalum u svom prvom javnom obraćanju govorio je o „neprijateljski nastrojenim zemljama“, među kojima je spomenuo i „ruske, kineske i iranske igrače“.

  „Jedan od glavnih izazova 2020. godine za Mi-5 i za vladu u celini, sa stanovišta nacionalne bezbednosti, biće delovanje Rusije, Kine, Irana i niza drugih igrača. Izazovi koje nam te zemlje postavljaju postaju sve ozbiljniji i složeniji, i to u uslovima kontinuirane pretnje koja dolazi od terorista“, rekao je Makalum.

  On je dodao da „rade i na tome da zaštite Veliku Britaniju od neprijateljski nastrojenih država.

  „Mi se suočavamo sa širokim spektrom pretnji – nisu u pitanju samo špijuni i krađa državnih tajni. Ove godine se suprotstavljamo pretnjama stanovništvu, koja idu sve do ubistava, na šta podseća trovanje Alekseja Navaljnog, kao i pretnjama našoj ekonomiji, našim naučnim istraživanjima, našoj infrastrukturi. I ono o čemu se široko raspravlja, suprotstavljamo sa pretnjama našoj demokratiji“, rekao je Makalum novinarima.

  On je takođe dodao da britanske obaveštajne službe beleže hakerske napade, koji su usmereni na krađu podataka o britanskim vakcinama protiv korone.

  Komentarišući pretpostavke pojedinih britanskih parlamentaraca da je Rusija navodno umešana u glasanje o bregzitu, Makalum je rekao da je „Mi-5 sprovela istragu o mogućem mešanju u izborni proces, ali da nisu otkrili ništa vredno pažnje“.

  London je u martu saopštio da je Makalum došao na čelo britanske kontraobaveštajne službe.

  Rusija je više puta negirala optužbe za mešanje u izbore i demokratske procese u drugim zemljama.

  Tagovi:
  Rusija, kontraobaveštajna služba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga