10:17 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  5542
  Pratite nas

  Situacija u Evropi i svetu je sada uznemiravajuća i u tim uslovima važno je da se očuvaju odnosi između Rusije i Nemačke i nikome ne dozvoliti da posvađa dva naroda, smatra poslednji predsednik SSSR Mihail Gorbačov.

  Baza odnosa između Rusije i Nemačke je čvrsta i – verujem i nadam se – dugovečna. Naša obaveza je da čuvamo odnose između naših zemalja. Nikome se ne sme dozvoliti da posvađa naše narode. To je posebno važno sada kada mnogo toga u svetu izaziva zabrinutost. Situacija u svetu, u Evropi je zabrinjavajuća“, rekao je Gorbačov.

  On  je dodao da su uzroci za takvo stanje stvari složeni ali je ukazao na odgovornost onih koji su sebe proglasili pobednicima Hladnog rata i za sebe prisvojili posebna prava u svetskoj politici.

  „Mnogo toga što smo gradili 30 godina je precrtano – sporazumi o razoružanju, programi saradnje i, najvažnije, poverenje. Potrebno je više napora, politička volja i mudrost kako bi se poverenje obnovilo i kako bismo se vratili na put saradnje. To nije lako, ali je, uveren sam, moguće“, rekao je Gorbačov.

  Bivši sovjetski lider  je govorio na on-lajn skupu posvećenom 30. godišnjici Sporazuma kojim je omogućeno ujedinjenje dve Nemačke. Sporazum su 12. septembra 1990. godine potpisale Zapadna i Istočna Nemačka, Velika Britanija, Francuska, SSSR i SAD, a dve Nemačke su se ujedinile 3. oktobra iste godine.

  Nemci izuzetno poštuju Gorbačova jer je doprineo da se utre put ujedinjenju dve Nemačke.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Mihail Gorbačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga