02:01 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 331
  Pratite nas

  Rusija uspešno ostvaruje svoje spoljno-političke ciljeve i nastoji da učvrsti sferu svog uticaja, navodi se u godišnjem izveštaju švajcarske Federalne obaveštajne službe (NDB).

  „Rusija nastavlja da sledi svoj cilj: da deluje uporedo sa SAD i nastoji da uspostavi i učvrsti sferu svog uticaja. Ta politika donosi uspeh, ali država želi više. Ukrajina ostaje u centru strateških interesa i Rusije i Belorusije“, navodi se u izveštaju "Bezbednost Švajcarske-2020".

  Kako se dodaje, Rusija se takmiči sa drugim međunarodnim igračima u Crnom i Sredozemnom moru.

  U izveštaju se kaže i da stratešku situaciju u Švajcarskoj, u osnovi, određuje rivalstvo SAD i Kine, želja Rusije da učvrsti sferu uticaja u Evropi, kao i niz konflikata i kriza na evropskim granicama.

  „Bez obzira na to, što će SAD nakon 2020. godine ostati najuticajnija država na svetu, značaj transatlantskih odnosa i američko prisustvo na Bliskom istoku će nastaviti da se smanjuje. Rivali SAD na geopolitičkoj areni će pokušati da iz toga izvuku korist, nastojaće da prošire svoju vlast i boriće se za sopstvene interese u oblastima slabljenja uticaja SAD“, naglašeno je u tekstu.

  Kina, dodaje se dalje, smatra sebe velikom silom u usponu „u rangu sa SAD“. Kako smatraju autori materijala, jaz između liberalnog modela zapadnog tipa i autoritarnog državnog kapitalizma nastavlja da se uvećava.

  „Sve veći su znaci da će se međunarodni sistem sve više formirati pod uticajem strateške konkurencije SAD i Kine – u toj meri u kojoj svako od njih uspostavi svoju sopstvenu zonu strateškog uticaja“, zaključuje se u dokumentu.

   

  Tagovi:
  Švajcarska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga