02:02 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 59
  Pratite nas

  Bugarska izražava jasan stav o Severnoj Makedoniji: Sofija ne želi da se zemlja, sa kojom će buduće generacije imati problema oko falsifikovanja istorije, pridruži Evropskoj uniji, izjavio je bugarski poslanik vladajuće stranke GERB Andrej Kovačev.

  „Sada se pretvaraju da su nešto pogrešno razumeli, da im ne dozvoljavamo da se deklarišu kao Makedonci i da ne priznajemo njihov jezik. Glavni element našeg neslaganja je istorija i ništa drugo“, rekao je poslanik.

  Bugarski poslanik je komentarisao i predlog premijera Zorana Zaeva da postojeći sporazum o dobrosusedstvu dopuni dokumentom u kome Severna Makedonija potvrđuje da nema teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj. Prema Kovačevu, to je nešto samo po sebi razumljivo i nalazi se u zajedničkoj deklaraciji premijera Bugarske i Makedonije iz 1999. godine.

  „To je veoma velikodušno od Severne Makedonije da potpiše dopunu sporazuma koja govori o odsustvu teritorijalnih potraživanja prema Bugarskoj, ali to nije dovoljno i ovde uopšte nije reč o tome“, izjavio je u emisiji na televizijskom kanalu „Evropa“.

  On smatra da susedi manipulišu sa istorijom i da na to treba obratiti pažnju.

  Bugarsko-makedonska istorijska komisija trebalo bi da razjasni sporne tačke i izmeni nastavni plan i program.

  Ranije je makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani rekao da zemlje rade na rešavanju razlika oko sporazuma o dobrosusedstvu i da se radi na dopunjavanju ovog dokumenta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  istorija, Severna Makedonija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga