16:17 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  163
  Pratite nas

  Bugarska još nije spremna da podrži pregovarački okvir o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

  Savet Evropske unije za opšta pitanja trebalo bi da donese odluku o početku pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije EU 10. novembra, prenosi Bugarski nacionalni radio.

  „U fazi smo svakodnevnih pregovora. Ni u kom slučaju nemamo cilj da blokiramo pristupanje Severne Makedonije EU, štaviše, svih trideset godina smo doprinosili ovom procesu. Bugarska sada ne može da odobri pregovarački okvir u obliku u kojem je predstavljen. Imamo vremena, ali vrlo malo”, rekla je Zaharieva.

  Nacrt pregovaračkog okvira predstavila je Evropska komisija tokom leta 2020. godine i sve vlade zemalja-članica EU moraju da odobre dokument.

  Podsetimo, prošle godine Bugarska je objavila svoj okvirni stav o stupanju Severne Makedonije u EU. U Sofiji su pozvali Skoplje da odustane od govora mržnje i koncepta „makedonske manjine u Bugarskoj“. Bugarska je tražila da se u evropskim dokumentima umesto formulacije „makedonski jezik“ koristi formulacija „službeni jezik republike Severne Makedonije“ u evropskim dokumentima.

  Sofija je ove jeseni poslala memorandum Briselu kojim je podržala pristupanje Severne Makedonije EU, ali je ukazala na to da je Makedonija jednostrano suspendovala rad zajedničke komisije za istoriju i obrazovanje, „podrivajući pokušaje da se izgradi poverenje i reše glavni problemi".

  Zamenik premijera Krasimir Karakačanov više puta je oštro reagovao, upozoravajući susede da ne pokušavaju da se služe lukavstvima kada je reč o pitanjima zajedničke istorije sa Bugarskom kako bi se pridružili EU. 

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  EU, Republika Severna Makedonija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga