01:14 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 031
  Pratite nas

  Španski sudija, koji je dao dozvolu za pretrese i hapšenja u Kataloniji u okviru istrage u slučaju održavanja nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine, otkrio je u njemu „ruski trag“, navodi se u nalogu za pretres u koji je Sputnjik imao uvid.

  U Barseloni i Žironi (Katalonija) danas je sprovedena velika operacija tokom koje je uhapšena 21 osoba, uglavnom preduzetnici i političari, koji su povezani sa pokretom za nezavisnost tog regiona. Oni su optuženi za proneveru i pranje novca, kao i za zloupotrebu službenog položaja. Istražni organi sumnjaju da su te osobe umešane u nezakonito finansiranje pokreta za nezavisnost, konkretno finansiranje boravka bivšeg šefa vlade Katalonije Karlesa Pučdemona u Belgiji.

  Sudija Hoakin Agire Lopez, koji se poziva na snimke telefonskih razgovora osumnjičenih, tvrdi da je postojala neka grupa Rusa koji su bili spremni da pruže podršku pokretu za nezavisnost i navodno su u oktobru 2017. godine ponudili tadašnjem šefu vlade Katalonije Karlesu Pučdemonu „da računa na deset hiljada vojnika i predložili su mu da otplate ceo katalonski dug“.

  Grupa Rusa je htela da pretvori Kataloniju u zemlju kao što je Švajcarska“, navodi se u dokumentu.

  Pregovori su navodno vođeni preko katalonskog političara Viktora Teradeljasa, a „grupa iz Rusije“, prema verziji sudije, „formirana je u vreme Gorbačova“.

  „U jesen 2017. godine Rusija je ponudila svoju podršku Karlesu Pučdemonu ukoliko bi on proglasio nezavisnost, između ostalog, uključujući slanje u Kataloniju 10.000 vojnika. Ukoliko bi on pristao, možda bi događaji postali tragični i pretvorili bi se u oružani sukob u zemlji sa ljudskim žrtvama“, ističe se u dokumentu.

  U nalogu se takođe govori o „strategiji dezinformisanja i destabilizacije, u koju je bila uključena 'vlada Kremlja', kao deo opšteg diskursa o Evropskoj uniji koja je na ivici raspada, što je bila osnovna poruka medija koje kontroliše Kremlj – RT i Sputnjika“.

  Spominje se i glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan, zatim načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, kao i politički analitičar Sergej Markov, sa kojim se Teradeljas sastajao.

  Vrhovni sud Španije je u oktobru prošle godine osudio 12 katalonskih političara zbog umešanosti u održavanje nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Devet ljudi je osuđeno na kazne zatvora od 9 do 13 godina, dok su trojici izrečene novčane kazne.

  Nakon toga je član Vrhovnog suda Španije Pablo Ljarena izdao evropski i međunarodni nalog za hapšenje Karlesa Pučdemona, koga optužuju za pobunu i proneveru državnih sredstava. Pučdemon se sada skriva u Belgiji.

  Pročitajte još:

   

   

   

   

   

  Tagovi:
  ruski trag, Rusija, nezavisnost, Španija, Katalonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga