00:42 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (606)
  2690
  Pratite nas

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je naložio vladi da u najskorije vreme preduzme mere o nepriznavanju diploma koje su Belorusi dobili na univerzitetima u inostranstvu.

  „Naložio sam vladi – u najskorije vreme će biti preduzete mere o nepriznavanju diploma, koje su stečene u inostranstvu“, rekao je Lukašenko, prenosi beloruska državna agencija Belta.

  Predsednik je prokomentarisao nameru pojedinih beloruskih studenata da odu na studije u inostranstvo.

  „Pojedini žele da odu u inostranstvo da studiraju. Poljaci, Litvanci i drugi objavljuju da su spremni da prime Beloruse na svoje univerzitete. Nema problema. Sutra ćemo im izdati karte, neka idu“, rekao je beloruski lider, dodavši da će „tamo ostaviti jedno-dvoje, i to fizičare, matematičare, talentovane studente“.

  „Ako Belorusi misle da tamo studiraju, ispraće im mozgove, kao što su Poljaci učinili našoj deci koja tamo studiraju, i onda će nam ih podmetnuti kao petu kolonu. To se neće dogoditi“, rekao je beloruski lider.

  Lukašenko je takođe rekao da na beloruskim univerzitetima treba osigurati bezbednost i da onima koji to žele treba pružiti mogućnost da spokojno studiraju, a takvih je, kako je rekao, „95 odsto i više“.

  Predsednik Belorusije takođe je naložio svojim novim pomoćnicima u regionima da zaštite radničke kolektive, koji imaju za cilj da nastave sa radom.

  Ranije je Lukašenko rekao da studenti koji učestvuju u neodobrenim protestima opozicije treba da budu isključeni sa fakulteta i upućeni ili u vojsku ili na ulicu.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (606)
  Tagovi:
  Belorusija, Studenti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga