03:09 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1343243
  Pratite nas

  Mladi Turci upali su u Crkvu Antuna Padovanskog i uz povike "Alahu akbar" demolirali unutrašnjost, polomili klupe, ispovedničke kabine i liturgijske predmete.

  Upad u crkvu dogodio se juče u bečkoj opštini Favoriten. Sveštenik je pozvao policiju, koja je brzo stigla na lice mesta, ali su se mladići već razbežali, prenosi RTS.

  Vandalska akcija u Beču je izvedena u znak protesta zbog toga što francuska vlada odbija da zabrani objavljivanje "blasfemičnih" karikatura u listu Šarli Ebdo.

  Reč je o aktu solidarizacije sa islamističkim protestima u Francuskoj, koji imitira teroristički napad na katedralu u Nici, samo bez ljudskih žrtava.

  Koliko je grupa bila velika, o tome se izveštaji razlikuju. Bečki Kurir i Kronen govore o 50 osoba, nacionalna televizija ORF o 30.

  Unutrašnjost Crkve je pokrivena kamerama, tako barem poručuju sa te strane.

  Crkva Svetog Antuna Padovanskog je u opštini Favoriten, u parku kod Rojmanplaca.

  Sam Favoriten se već dugo nalazi u fokusu bečke policije zbog učestalih obračuna u islamskom miljeu. 

  Sa oko 200.000 stanovnika, Favoriten je najmnogoljudnija bečka opština. Od tog broja blizu polovine je migrantskog porekla, po statistikama najviše Srba i Turaka.

  Svakodnevna statistika, ona koja se provlači kroz medije i ad hok izjave političkih predstavnika, obično pod "Turcima" misli na sve muslimane.

  Razlog za takvo pojednostavljanje je često brzina, ali u slučaju opštine Favoriten i politička procena.

  Već nekoliko meseci, iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova otvoreno optužuju turskog predsednika Erdogana da indirektno podbunjuje mlade muslimane u Austriji, time što im daje podršku za odbijanje integracije i izgradnju paralelnih društava.

  U procenama o organizovanom islamizmu, Favoriten obično zauzima prominentno mesto u izjavama austrijske i bečke policije.

  Porast islamističkih incidenata u opštini Favoriten

  Glasnogovornik Bečke nadbiskupije Mihael Priler osuđuje napad na crkvu i od egzekutive očekuje brzu obradu i konsekvence za počinitelje.

  "Stvar je vrlo ozbiljna", kaže Priler, "jer je pravo na neometano ispoljavanje religije jedno od stubova mirnog suživota i mora biti zaštićeno".

  Oko crkve Svetog Antona se već dve sedmice intenzivnije skupljaju članovi jedne omladinske bande i ometaju građane i vernike.

  Posle niza takvih incidenata nižeg ranga, situacija je eskalirala kad je ta grupa mladih u petak upala u crkvu, rušila i lomila, kaže Priler. I druge institucije u kvartu se žale na ometanje s te strane.

  "Društvo mora naći primereni odgovor na vandalizam te bande. Ali pre toga je potrebno rasvetliti pozadinu, motive i ciljeve njenih članova", navodi Priler.

  Kurc traži "kraj pogrešno shvaćene tolerancije" prema islamu 

  Kancelar Kurc je na svojoj Fejsbuk stranici osudio vandalski napad i zatražio "kraj pogrešno shvaćene tolerancije" prema islamu. "Hrišćani u Austriji moraju biti u mogućnosti da otvoreno i slobodno žive svoju veru."

  Ministarstvo unutrašnjih poslova je u Favoriten poslalo 50 dodatnih policajaca.

  Paralelno, Služba za zaštitu ustavnog poretka radi trenutno na proceni opasnosti od islamističkih snaga u Beču.

  Ministarka integracija Suzane Rab je pozdravila pojačano policijsko prisutvo u opštini Favoriten. "Ekstremizam i islamizam zahtevaju striktne odgovore, kako bi se sprečilo još gore", navodi se u njenom saopštenju.

  Islamska verska zajednica se do subote pre podne nije oglasila nijednom reči o vandalskom aktu protiv franjevačke crkve.

  Poslednje saopštenje na njihovoj stranici, u meniju "aktuelno", je protest od 23. oktobra zbog smenjivanja imama Sijamhodžića sa mesta dušebrižnika u austrijskoj vojsci.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Turci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga