01:52 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 01
  Pratite nas

  Služba za vanredne situacije nepriznatog Nagorno-Karabaha optužila je Azerbejdžan da je nastavio granatiranja. Baku ove navode demantuje, ali istovremeno iznosi brojne optužbe na račun Oružanih snaga Jermenije.

  U saopštenju službe nepriznatog Nagorno-Karabaha se navodi da je noć u zoni sukoba prošla relativno mirno, ali da je u zoru azerbejdžanska vojska ponovo počela sa napadima.

  „Korišćena je teška artiljerija u pravcu grada Martuni, a Šuši je gađan iz različitog oružja“, saopštila je služba na Fejsbuku.

  Ističe se da se utvrđuje stanje o žrtvama i razaranju.

  Armija odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha istovremeno je saopštila da odbija napade u četiri pravca linije fronta.

  „Neprijateljske snage bile su posebno aktivne na istoku, jugoistoku i jugu. Armija odbrane je uspešno odbila mnogobrojne napade jurišnih grupa protivnika. Protivnik je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i tehnici“, navodi se u saopštenju.

  Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je, sa svoje strane, demantovalo informacije službe nepriznatog Nagorno-Karabaha, istakavši da ne gađaju naselja ni civilnu infrastrukturu u zoni borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Baku je optužio Oružane snage Jermenije da su prekršile primirje na državnoj granici.

  „Jedinice Oružanih snaga Jermenije ponovo su napale položaje jedinica azerbejdžanske vojske na jermensko-azerbejdžanskoj državnoj granici, koristeći minobacače i streljačko oružje. Od 4. novembra uveče do 04.40 časova (po lokalnom vremenu) 5. novembra protivnik je povremeno gađao iz Čambarakskog i Vardeniskog regiona Jermenije položaje naših vojnih jedinica, raspoređenih u Tovuzskom, Kedabekskom i Daškensanskom regionu Azerbejdžana“, navodi se u saopštenju vojske.

  Ministarstvo odbrane Azerbejdžana takođe je saopštilo da su noćas Oružane snage Jermenije gađale naselja u različitim pravcima fronta u blizini borbene zone u Nagorno-Karabahu.

  Ističe se da su se „borbene operacije različitog intenziteta vodile uglavnom u Agderinskom i Hodžavendskom pravcu fronta“.

  „Protivnik, koji je pretrpeo gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici na različitim delovima fronta, bio je primoran da se povuče“, navodi se u saopštenju i dodaje da sada azerbejdžanska vojska „kontroliše operativnu situaciju“.

  Pored toga, vojska Azerbejdžana tvrdi da su Oružane snage Jermenije ispalile četiri granate na selo Gijamedlini Agdžabedinskog regiona, koji se nalazi u blizini zone konflikta u Nagorno-Karabahu.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, rat u nagorno karabahu, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga