12:38 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3411
  Pratite nas

  Ideja da će čvrst stav o Severnoj Makedoniji dovesti Bugarsku u međunarodnu izolaciju proizilazi ili iz nepoznavanja makedonskog pitanja ili iz želje da se činjenice iskrive, izjavio je bugarski novinar i ekspert za međunarodno pravo Velizar Enčev, komentarišući izjavu bivšeg zamenika ministra spoljnih poslova Bugarske Ljubomira Kjučukova.

  On smatra da je Bugarska već dugo u takvoj izolaciji, jer je u oktobru Evropski parlament podsetio Sofiju da ne priznaje makedonsku manjinu. Enčev je naveo da univerziteti u mnogim zemljama imaju odvojene katedre za makedonski jezik.

  Kjučukov svojim izjavama samo lobira za makedonizam, rekao je Enčev.

  „Vrhunac neprofesionalizma su tvrdnje da će blokiranje članstva Skoplja u Evropskoj uniji stvoriti antibugarska raspoloženja u Severnoj Makedoniji. Čak i deca znaju da se antibugarska kampanja tu neće zaustaviti, jer je poslednjih dana prebačena u Berlin. Angela Merkel razgovara svaki drugi dan sa predsednikom Pendarovskim i premijerom Zaevom, a zatim poziva Borisova da ga prisili da da zeleno svetlo Skoplju za članstvo u EU“, napisao je ekspert na svojoj Fejsbuk stranici.

  Enčev smatra da Bugarska sada ne bi trebalo da odustane.

  „Ako se sada povučemo pred Skopljem, jer smo im već obezbedili bezuslovno članstvo u NATO-u, Makedonija ne samo što će nastaviti svoju antibugarsku politiku, već će je i voditi pod plavom zastavom Evropske unije“, zaključio je on.

  Tokom poslednjih nekoliko nedelja Bugarska je više puta izjavila da ne podržava početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, jer Skoplje blokira sastanke zajedničke istorijske komisije i ne ispunjava zahteve Bugarske da odustane od formulacije „makedonski jezik“, za koji Sofija smatra da je dijalekt bugarskog, kao i od ideje makedonske manjine u Bugarskoj.

  Danas će makedonski premijer Zoran Zaev doputovati na sastanak sa Bojkom Borisovim, prema rečima ministra spoljnih poslova Jekaterine Zaharijeve, sastanak će biti posvećen i drugim pitanjima, a ne samo pitanju pridruživanja Evropskoj uniji.

  Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je juče rekao da Nemačka čvrsto namerava da preduzme sledeći korak u pitanju proširenja Evropske unije do kraja godine i dodao da se interesi Bugarske moraju zaštititi.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Nemačka, pridruživanje EU, Evropska unija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga