09:15 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  0 761
  Pratite nas

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da neće dozvoliti da republika postane „provincija“ Poljske i Litvanije.

  „Poljska i SAD su zaključili još jedan sporazum o vojnoj saradnji. Već prebacuju iz SAD, ne iz Nemačke, u Poljsku nove kontingente vojnika. Postavlja se pitanje: zašto? Ako neko od naših to ne razume, posebno od demonstranata, neka razmisli o tome da situacija nije tako jednostavna. Ako neko želi da naprave od Belorusije provinciju Poljske i Litvanije, onda će to uraditi samo preko mene mrtvog. Oni to treba da znaju“, rekao je Lukašenko.

  Podsetimo, juče je predsednik Poljske Anžej Duda ratifikovao sporazum o jačanju vojne saradnje sa SAD. Prema sporazumu, u poljskom Poznanju će već u novembru biti prebačena komanda petog korpusa američke vojske – što je komanda iz sastava američkih snaga u Evropi. U Poznanju će na stalnoj osnovi boraviti oko 200 američkih vojnika. Zadatak će im biti da stvore uslove za prebacivanje većih američkih trupa u Poljsku i druge zemlje istočne Evrope. U ovom trenutku se u Poljskoj nalazi oko 5.000 američkih vojnika.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  Tagovi:
  Belorusija, Aleksandar Lukašenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga