00:26 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (124)
  0 037
  Pratite nas

  Akcioni plan za rešavanje sukoba na istoku Ukrajine, koji je predložila ukrajinska delegacija, protivreči Minskim sporazumima i može se smatrati korakom ka potpunom odustajanju od tih sporazuma, rekao je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov.

  „Predlozi, koje je na današnjem zasedanju kontakt-grupe iznela ukrajinska strana, u potpunosti su protivrečni Minskim sporazumima i obećanjima koje je Ukrajina dala tokom sastanaka u 'normandijskom formatu'. To nije nacrt zajedničkih akcija, to je nacrt usmeren na revidiranje Minskih sporazuma“, rekao je Grizlov.

  Prema njegovim rečima, nacrt plana koji je predstavila ukrajinska strana je „još jedna imitacija pregovaračkog procesa sa jedinim, jasno izraženim ciljem, a to je sazivanje još jednog samita u „normandijskom formatu“.

  „I što je najvažnije, ukrajinska strana je kategorički odbila da pruži bilo kakve garancije da će realizovati akcioni plan, odbacujući obavezu da odobri dogovorenu verziju tog dokumenta rezolucijom Vrhovne rade Ukrajine“, ističe Grizlov.

  On je podsetio da je „mapa puta“, koji su ranije predložili predstavnici Donjecka i Luganska, bila predviđena za sveobuhvatno rešavanje sukoba u potpunosti u skladu sa Minskim sporazumima.

  „Verzija, koju je predložila ukrajinska strana, u ovoj fazi se može smatrati korakom ka potpunom odustajanju od  Minskih sporazuma. To samo pogoršava situaciju i može dovesti do nove krize u pregovorima“, zaključio je predstavnik Rusije.

  Ranije je delegacija Kijeva na sastanku trilateralne kontakt-grupe o Donbasu odbila da razmatra nacrt „mape puta“ za rešavanje problema.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (124)
  Tagovi:
  Rusija, Kijev, minski sporazum, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga