02:42 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2159
  Pratite nas

  Bugarska je tokom svih sastanaka ministara spoljnih poslova Evropske unije isticala svoj stav o Severnoj Makedoniji, izjavila je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva, prenosi Bugarska nacionalna televizija.

  Prema rečima diplomate, na današnjem sastanku o opštim pitanjima, koji će biti održan u video-formatu, neće biti donete odluke o početku pregovora o pridruživanju suseda Evropskoj uniji.

  Uprkos sklapanju sporazuma o dobrosusedstvu 2017. godine, Skoplje nije promenilo ideologiju i nastavlja da koristi govor mržnje protiv Bugara i tvrdi da u Bugarskoj postoji makedonska manjina, primetila je Zaharijeva.

  „Više puta smo čuli 'uradićemo ovo, uradićemo ono', ali sada Bugarska želi da vidi konkretne korake. A ti koraci nisu toliko teški“, rekla je ministarka u emisiji Bugarske nacionalne televizije.

  Ona smatra da su makedonski mediji napravili grešku šireći informacije da će neko, uključujući Brisel ili Vašington, izvršiti pritisak na Bugarsku po pitanju pridruživanja Severne Makedonije EU.

  „Bila je to njihova velika zabluda i zabluda njihove političke elite. Nemačka kao predsedavajuća Saveta EU želi da realizuje svoj program. Bugarska nastavlja da podržava širenje EU i pristupanje Severne Makedonije kada budu spremni, kada ispune uslove, ali naša podrška nikada nije bila bezuslovna. Postoje kriterijumi, dobrosusedstvo je jedan od horizontalnih kriterijuma“, rekla je.

  Prema rečima Zaharijeve, za sada susedima nije mesto u EU i bugarska strana veruje da trenutno pregovarački okvir nije spreman za odobravanje, rekla je Zaharijeva.

  Ona poziva svoje makedonske kolege da se pripreme za to da će proces početka pregovora potrajati, kao što je bio slučaj sa Bugarskom.

  Podsetimo, Bugarska je više puta upozorila svoje susede da neće podržati početak pregovora o pristupanju EU sve dok Skoplje ne počne da ispunjava sporazum iz 2017. godine i zahteve Sofije iz 2019. godine: da odustanu od formulacije „makedonski jezik“ u korist „službenog jezika u Republici Severnoj Makedoniji“, ideje makedonske manjine u Bugarskoj i započnu da unose izmene u udžbenicima istorije i književnosti koji sadrže netačne informacije o Bugarskoj.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  članstvo u EU, EU, Republika Severna Makedonija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga