00:50 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (639)
  0 160
  Pratite nas

  Pomoćnik predsednika Belorusije, inspektor za grad Minsk Aleksandar Barsukov upozorio je opoziciju da prilikom uspostavljanja javnog reda u dvorištima prestonice Belorusije niko ni prema kome neće biti popustljiv.

  „Normalni ljudi, zajedno sa komunalnim službama, prave red u dvorištima. A onda dolaze vandali, počinju da stavljaju neke natpise, postavljaju ne zna se šta, prave buku. Građani su revoltirani. A kada normalni građani počnu da se sa njima razjašnjavaju, nastaju skandali i tuče. Svakog dana desi se na desetine takvih incidenata. Uzimajući ovo u obzir, šef države je postavio zadatak: da u roku od nedelju dana uspostavi primeran red u Minsku, pa želim da upozorim sve građane: niko ni prema kome neće biti popustljiv“, naglasio je Barsukov, prenosi beloruski Sputnjik.

  Pomoćnik predsednika dodao je da se policija bavi i drugim stvarima osim takvim sukobima u dvorištima.  

  Barsukov je primetio da će radnici komunalnih službi uspostavljati red na teritorijama pod kontrolom policije. Prema njegovim rečima, svako mešanje u rad službi smatraće se ne samo administrativnim prekršajem, već može podrazumevati i krivičnu odgovornost. „Vreme ubeđivanja je prošlo“, zaključio je Barsukov.

  Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u svetlu protesta opozicije, rekao da je naredio da se ove nedelje zavede red u Minsku, uključujući i da se iz dvorišta uklone „žarišta“ koja izazivaju sukobe u društvu.

  Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.  

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (639)
  Tagovi:
  protesti, opozicija, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga