06:44 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1478
  Pratite nas

  Evropska raketa Vega koja je trebalo da u svemir dostavi dva satelita, zakazala je tokom leta, a njen teret je uništen. Ovo je drugi veći neuspeh ovog tipa rakete u poslednje dve godine.

  Raketa Vega, jedna od primarnih koje je razvila kompanija "Erijenspejs", lansirana je u ponedeljak uveče iz Francuske Gvajane i ponela španski satelit SEOSat-Ingenio kojim bi upravljala Evropska svemirska agencija, kao i francuski satelit TARANIS.

  Ipak, posle osam minuta leta, aktivirao se motor za gornju fazu, a potom je raketa počela da menja kurs i gubi na visini. Kada je to primećeno, kontrola leta je pokušala da uspostavi signal sa raketom, ali bez uspeha. Sateliti su uništeni, a podaci pokazuju da je postojao problem sa sistemom koji aktivira motor za gornju fazu.

  ​Ovo je drugi neuspeh rakete Vega u poslednje dve godine, podseća Kliks. U julu 2019. godine je izgubljen satelit oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata nakon što se raketa raspala tokom leta. U septembru ove godine je uspešno dostavila 53 mala satelita u orbitu, ali je najnovija misija ponovo doživela neuspeh.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga