09:07 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  0 201
  Pratite nas

  Ruski mirovnjaci ispratili su pet automobila sa azerbejdžanskim vojnicima iz grada Šuša u Fizulinski rejon, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov. Istovremeno je saopšteno da izbeglice nastavljaju da se vraćaju svojim kućama u Nagorno-Karabah.

  „Patrole ruskih mirovnih snaga su 19. novembra obezbedile sigurno kretanje pet automobila sa vojnicima Oružanih snaga Azerbejdžana iz naseljenog mesta Šuša na teritoriju Fizulinskog rejona“, navodi se u saopštenju.

  Prema njegovim rečima, u protekla 24 časa sa teritorije Jermenije u Nagorno-Karabah osiguran je bezbedan povratak 1.199 izbeglica, koje su ranije napustile svoje domove zbog borbenih dejstava.

  „Od 14. novembra se, uz pomoć ruskih mirovnjaka, ukupno vratilo više od tri hiljade stanovnika Nagorno-Karabaha“, rekao je Konašenkov.

  Zamenik komandanta ruskog mirovnog kontigenta u Karabahu pukovnik Aleksej Poljuhovič saopštio je da se u Nagorno-Karabahu u potpunosti poštuje režim prekida vatre i da je situacija na položajima ruskih mirovnjaka mirna.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, ruski mirovnjaci, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga