15:00 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  712052
  Pratite nas

  Sudbina gasovoda „Severni tok 2“ ostaje u centru pažnje nemačkih političara ─ poslanici Bundestaga još jednom su razgovarali o budućnosti infrastrukturnog projekta vrednog 12 milijardi evra i većina parlamentaraca glasala je protiv nacrta rezolucije opozicione „Alternative za Nemačku“.

  Dokument je sadržao poziv nemačkoj vladi „da na sve načine pomogne da se završi izgradnja gasovoda na nacionalnom i međunarodnom nivou“. Nacrt rezolucije odbijen je po preporuci parlamentarnog Odbora za ekonomiju i energetiku.

  „Vidimo da novi američki predsednik Džo Bajden ne odustaje od stava administracije Donalda Trampa, naprotiv, spreman je da uvede još oštrije sankcije osiguravajućim kompanijama i resorima koji se bave sertifikacijom. Potrebno je da jasno kažemo da mi i sa strane vlade i kao frakcija saveza (Hrišćansko-demokratska unija Nemačke/Hrišćansko-socijalna unija Bavarske) odbacujemo eksteritorijalne sankcije“, izjavio je na saslušanju pre glasanja predstavnik frakcije HDS/HSS Mark Gauptman.

  On je ukazao na „dvostruke standarde u debati“ s Vašingtonom o „Severnom toku 2“, jer SAD „same izvoze ruski gas na rekordnom nivou“. Kako je rekao, vidi tri razloga „zbog čega nam je potreban 'Severni tok 2' i zašto je gasovod koristan za Nemačku i Evropu“.

  Prvi razlog, prema njegovim rečima, predstavlja osiguravanje energetske bezbednosti Evrope u svetlu smanjenja proizvodnje gasa u EU, zatim diverzifikacija isporuke gasa uz poštovanje interesa zemalja Istočne Evrope, uključujući Ukrajinu. Ukazao je i na „geopolitičke interese Nemačke“ za nastavak saradnje sa Rusijom, koje obuhvata mnoge sektore.

  Tradicionalno, podršku „Severnom toku 2“ je pružio šef Odbora za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst iz frakcije Levi, koji je pozvao na recipročne sankcije protiv Amerike u slučaju da ona uvede ograničavajuće mere vezane za projekat.

  Istovremeno, poslanik Alternative za Nemačku Lejf Erik Holm podsetio je da tokom noći „ističe ultimatum“ koji su SAD postavile luci Mukran – logističkoj bazi gasovoda u gradu Zasnic.

  „Američki zahtevi ka 'Severnom toku 2' su i dalje ogromni, a nemačka kancelarka Angela Merkel se krije. Još gore od toga – koleba se“, rekao je on.

  Ranije su američki senatori uputili pismo administraciji luke, zapretivši preduzeću koje pripada gradu Zasnic i federalnoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija finansijskim posledicama u slučaju nastavka izgradnje projekta „Severni tok 2“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Severni tok 2, Bundestag
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga