10:10 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1360
  Pratite nas

  Poslanik Evropskog parlamenta Žerom Rivijer smatra da je neophodno ukinuti sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

  Ukidanje sankcija omogućiće da se uspostavi poverenje između država „normandijske četvorke“.

  Rivijer smatra da se pitanje konflikta u Ukrajini može rešiti samo putem pregovora u okviru „normandijskog formata“ koji, uz Rusiju i Ukrajinu, čine i Nemačka i Francuska.

  To proizlazi iz dopune inicijative EP o usvajanju rezolucije u šta je RT imao uvid, mada se ne precizira o kakvoj je tačno rezoluciji reč.

  „Dopuna: Evropski parlament naglašava da ukidanje sankcija protiv Rusije može doprineti jačanju poverenja između zemalja i efikasnijoj primeni sporazuma“, predlaže taj poslanik.

  Podsetimo, EU je zbog krize u Ukrajini uvela Rusiji sankcije 2014. godine i od tada ih stalno produžava uz obrazloženje da Minski sporazumi još nisu u potpunosti realizovani.

  Minski sporazumi su potpisani 2015. godine u cilju rešavanja situacije na istoku Ukrajine, a Moskva ističe da do sad nijedna od odredbi nije u potpunosti realizovana.

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini.

  Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi. Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ukrajina, ukidanje, sankcije, Rusija, poslanik, EP
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga