20:52 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 171
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je nakon sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom u Bakuu izjavio da su učesnici sastanka potvrdili da ne postoji alternativa trilateralnom sporazumu o Nagorno-Karabahu.

  „Glavni zaključak je da je u potpunosti potvrđen značaj i bezalternativnost sporazuma, koji su postili Rusija, Azerbejdžan i Jermenija 9. novembra“, rekao je Lavrov.

  On je dodao da je taj sporazum „zaustavio krvoproliće i položio temelje za dugoročno rešenje situacije oko Nagorno-Karabaha“.

  „Dokument u potpunosti odgovara interesima i azerbejdžanskog i jermenskog stanovništva u tom regionu“, smatra šef ruske diplomatije.

  Lavrov je nakon sastanka rekao da se stavovi Rusije i Azerbejdžana o potrebi stvaranja uslova za uspostavljanje međuverskog, međuetničkog mira, suživota u potpunosti podudaraju.

  „Predsednik Azerbejdžana je danas posebnu pažnju posvetio potrebi dosledne, savesne realizacije svih elemenata zajedničkog, trilateralnog sporazuma o Karabahu“, rekao je Lavrov.

  On je takođe rekao da postoje pokušaji da se dovede u pitanje sporazum o Karabahu.

  „Mi takođe primećujemo da postoje pokušaji da se dovedu u pitanje ti sporazumi. Ali ja smatram da se oni neće ovenčati uspehom, pre svega jer su zemlje koje kopredsedavaju Minskom grupom OEBS-a, a to su, pored Rusije, Francuska i SAD, više puta naglašavale da postoji potreba da se problemi u Nagorno-Karabahu rešavaju na osnovu tih istih principa koji se sada materijalizuju u razvoju i sprovođenju trilateralne zajedničke izjave“, rekao je Lavrov.

  Prema njegovim rečima, sporazum lidera je usmeren na to da se realizuju uslovi koji su sada stvoreni, a čija će realizacija omogućiti ljudima, koji su tu oduvek živeli, da se vrate suživotu.

  Vratiti se životu rame uz rame, nezavisno od etničkog porekla, nezavisno od verskih uverenja, u miru i sigurnosti – to je najvažnije“, poručio je ruski ministar.

  Ruska delegacija u sastavu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, zamenika predsednika vlade Rusije Alekseja Overčuka, ministra zdravlja Rusije Mihaila Muraška, šefice „Rospotrebnadzora“ Ane Popove danas je, nakon Jermenije, doputovala i u Baku. 

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Pročitajte još:

   

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Nagorno Karabah, Azerbejdžan, Rusija, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga