11:27 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (639)
  39239
  Pratite nas

  Samoproglašena beloruska autokefalna pravoslavna crkva bacila je anatemu na predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, navodi se na sajtu te „crkve“.

  „Snagom, koju nam je Bog dao, isključili smo bivšeg predsednika Aleksandra Lukašenka iz svete pravoslavne crkve i bacili anatemu na njega. On, iako nosi hrišćansko ime, pripada pravoslavnoj crkvi samo po rođenju i zabranjuju mu se tajne Hristove (pričešće)“, navodi se u tekstu anateme.

  Članovi raskolničke strukture nazvali su njegov režim „satanističkom vlašću“ i pozvali vernike da se ne potčinjavaju njenim naredbama. U beloruskoj „crkvi“ su saopštili da će se on pokajati pred „crkvom i narodom“.

  Belorusku autokefalnu pravoslavnu crkvu osnovala je beloruska emigracija 1948. godine, objavivši nezavisnost od beloruskog egzarhata Ruske pravoslavne crkve. Ona je šezdesetih godina prošlog veka prešla pod okrilje Vaseljenske patrijaršije. Početkom devedesetih godina je pokušala da vodi aktivnu delatnost neposredno u Belorusiji. Međutim, ona u republici trenutno ima samo jednu crkvu, dok joj je administrativni centar u SAD. Nijedna pomesna pravoslavna crkva je nije priznala i smatra se raskolničkom. Na teritoriji Belorusije je kanonska Beloruska pravoslavna crkva, koja ima status egzarhata RPC.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (639)
  Tagovi:
  Aleksandar Lukašenko, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga