16:57 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  0 60
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej izjavio je da je Minsk spreman da podrži posredovanje međunarodnih struktura ukoliko ono bude za „iskreno“ rešavanje situacije u zemlji, a ne s ciljem smene vlasti.

  „Ako oni (opozicija i zapadni političari) žele da iskoriste neke spoljne strukture za pružanje napora u posredovanju – spremni smo da to pozdravimo. Ali važno je da to bude iskreno, zainteresovano i usmereno na rešavanje situacije, a ne na realizaciju tih izjava koje se sada daju – prenos vlasti, uklanjanje aktuelnog rukovodstva sa vlasti. Mi smo kategorički protiv toga“, istakao je ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Minsku.

  Makej je primetio da u poslednje vreme zapadne i evropske kolege iznose protiv Belorusije brojne optužbe vezane za situaciju u zemlji i proteste.

  „Naši partneri, nažalost, ne žele ni da čuju zvanične argumente beloruskih vlasti i vidimo da se to dešava i u odnosu na Rusiju. Vidimo nevoljnost da se čuje zvanični stav, oni deluju u okviru sopstvenih bajki i šema“, rekao je šef beloruske diplomatije.

  Naglasio je da je Minsk kategorički protiv takvog pristupa.

  „Situaciju u bilo kojoj zemlji, uključujući Belorusiju, treba se procenjivati objektivno“, konstatovao je Makej.

  On je dodao da je Belorusija zainteresovana za saradnju sa Savetom Evrope, kao i da Belorusija sarađuje u okviru nekolicine pravnih instrumenata i konvencija.

  „Ali ako Savet Evrope bude bez dogovora sa Belorusijom donosio neke odluke o programima saradnje sa našom zemljom, mi ćemo jednostavno prekinuti svaku saradnju sa tom organizacijom“, zaključio je Makej.

  Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. 

  Evropska unija više puta je izjavljivala da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji. Niz zapadnih zemalja uveo je individualne sankcije licima za koje se veruje da su umešana u izborna kršenja i suzbijanje protesta.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  Tagovi:
  EU, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga