22:42 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  4558
  Pratite nas

  Ministarstvo zdravlja Austrije izmenilo je uredbu o zaključavanju u cilju suzbijanja širenja korona virusa, kako bi se dodatno smanjili kontakti građana sprečavanjem šireg kontakta i unutar porodica.

  Naime, uredbom je jasno definisano ko su „najbliži članovi porodice“, a to su, kako je navedeno, samo roditelji, deca i braća i sestre.

  Jedini izuzetak je vezan za nadzor maloletne dece, koja mogu biti pažena i od babe i dede.

  Takođe, uredba nedvosmisleno navodi da članovi jednog domaćinstva mogu da se sastanu samo sa jednom osobom iz drugog domaćinstva, a ne više njih odjednom.

  Pojašnjen je i pojam „referentna osoba“ sa kojom je, pre svega za samce, dozvoljen kontakt.

  Naglašeno je da je referentna osoba po pravilu lice sa kojom je osoba imala više puta nedeljno fizički kontakt i da to nije nikakvo internet poznanstvo.

  Zbog predstojećih praznika dopunjeni su izuzeci za izlazak iz kuće.

  Tako je u uredbi, u delu koji se tiče izlaska u radne svrhe, navedeno da u to spada i volontersko angažovanje.

  To je urađeno kako bi za katolički praznik Sveti Nikola decu mogli da posete, ali samo do kućnog praga, osobe obučene u odelo Svetog Nikole i donose im poklone.

  Isto tako, što se izlaska iz kuće tiče, dopunjeno je da je šetanja dozvoljena samo sa osobama sa kojima je dozvoljen kontakt.

  Pošto su radnje za prodaju oružja potpale pod radnje koje nisu zatvarane tokom zaključavanja, uredba je pojasnila da oružje može da se kupuje samo zbog potrebe rada, odnosno da mogu da ga kupe policajci ili lovci.

  Takođe je pojašnjen i deo koji se tiče pružanja usluga i naglašeno je da one ne smeju biti pružane ni izvan salona.

  To se tiče pre svega frizera kojima je sada zabranjeno šišanje po kućama.

  Austrija je zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih početkom meseca najpre donela odluku o „zaključavanju lajt“, a potom i o potpunom zaključavanju.

  Potpunim zaključavanjem predviđeno je da građani ne treba da napuštaju svoju kuću, odnosno da to mogu da čine samo ako moraju na posao, u kupovinu potrepština, kod lekara, radi pružanja pomoći drugom licu, ili radi psihičke i fizičke rekreacije.

  Svi ugostiteljski, hotelijerski objekti, kao i radnje, izuzev prodavnica namirnica i drogerija, morale su da zatvore.

  Pošto je uredba sadržala neke nejasnoće neki su to koristili, kao pojedini frizeri koji su zatvorili radnje, ali svoje usluge pružali po kućama.

  Isto tako korišćene su i nejasnoće vezano za osobe sa kojima je moguće imati kontakt, pa je to sada do detalja uređeno, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  karantin, virus korona, Austrija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga