11:01 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3670
  Pratite nas

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da međunarodni poredak klizi u takozvani „kontrolisani haos“.

  „Međunarodni poredak klizi u takozvani kontrolisani haos. Vidi se smišljena i režirana delatnost globalnih igrača koji nekad ne vode računa ni o čemu, čak ni o interesima sopstvenog naroda“, rekao je Lukašenko tokom samita ODKB u formi video-konferencije.

  Po njegovim rečima, „aktivnosti organizacije (ODKB) se vrše u teškim uslovima“.

  „Sistem međunarodnih odnosa se deformiše, kao i mehanizmi kontrole naoružanja. U razgovoru (između država) sve više dominira konfrontaciona retorika. Svet još jednom stoji na pragu nekontrolisane trke u naoružanju“, rekao je Lukašenko.

  Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
  © Sputnik / Evgeniй Odinokov

  Šef beloruske države je konstatovao da pandemija kovid 19 nije samo zakomplikovala probleme međunarodne saradnje, već je zaoštrila socijalne konflikte. U celom svetu su u toku masovni neredi, bez presedana.

  „Već je jasno da to nisu spontane pojave nezadovoljstva, kako mediji pokušavaju da nam predstave“, naglasio je on.

  Lukašenko je obratio pažnju na nerede u SAD i Evropi koje su se smarale pogodnim državama za život, modelom demokratije.

  „Očigledno nije pronađena univerzalna ravnoteža između građanskih sloboda i interesa nacionalne bezbednosti u zapadnim društvima. Izgleda da je to razlog sve snažnijem nametanju dvostrukih standarda međunarodnoj javnoj svesti“, rekao je beloruski predsednik.

  Po njegovim rečima, „sa jedne strane, vrlo oštra reakcija zapadnih vlasti na proteste i u celini nepopularnu državnu politiku, predstavlja se kao objektivna potreba“.

  „Sa druge strane – mere drugih država za osiguranje stabilnog razvoja, održavanje poretka i zakonitosti predstavlja se kao diktatura i despotizam. Iako su te mere višestruko mekše od onih kod njih“, naglasio je Luakšenko.

  Beloruski lider je dodao da u uslovima neravnopravnih sistema, manipulisanje ljudima, upotreba hibridnog uticaja i tehnologija takozvanih obojenih revolucija postali su uobičajena pojava“.

  „Štaviše, nema tu nikakvih obojenih revolucija, to su obični neredi“, zaključio je Lukašenko.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Belorusija, Aleksandar Lukašenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga