13:28 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2032
  Pratite nas

  Zemlje-članice NATO jedinstvene su u stavu da Evropa mora da nastavi da jača svoju ulogu u Alijansi s obzirom na ulogu koju Rusija igra u Ukrajini i Gruziji, kaže šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

  „Iskoristili smo poslednjih nekoliko godina da jačamo odgovornost Evrope, uključujući susedne regione. Danas smo bili jedinstveni u stavu da mi kao Evropejci moramo dosledno da nastavimo da idemo tim putem, da gradimo jaku i suverenu Evropu u NATO“, rekao je Mas posle sastanka ministara spoljnih poslova članica Alijanse.

  To je neophodno imajući u vidu mnogobrojne krize u susednim regionima i ulogu koju Rusija, na primer, igra u Ukrajini i u Gruziji, rekao je nemački ministar.

  U strateškom dokumentu „NATO 2030“ eksperti su naveli da se Ukrajina i Gruzija, zemlje koje streme članstvu u Alijansu, „nalaze pod stalnim unutrašnjim i spoljnim pritiskom od strane Rusije“.
  Ministri su na današnjem sastanku i usaglasili korake u cilju daljeg jačanja dijaloga sa ta dva svoja partnera.

  „Gruzija i Ukrajina su važni partneri NATO, one daju značajan doprinos našim misijama, i danas smo ponovo potvrdili našu podršku teritorijalnoj celovitosti Gruzije i Ukrajine. Razmotrili smo programe reformi koje sprovode i aktiviraćemo praktičnu podršku“, rekao je šef NATO Jens Stoltenberg.

  Tagovi:
  Rusija, NATO, Hajko Mas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga