22:10 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 426
  Pratite nas

  Nacionalna skupština (donji dom parlamenta) Francuske podržala je rezoluciju kojom se vlada zemlje poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

  Za rezoluciju je glasalo 188 poslanika, tri je bilo protiv, a 16 uzdržano.

  Poslanici su u rezoluciji potvrdili potrebu za „sprovođenjem mirovnog procesa i priznavanje Nagorno-Karabaha“.

  Istovremeno se ministar spoljnih poslova zemlje Žan-Iv Le Drijan, govoreći na zasedanju donjeg doma parlamenta, izjasnio protiv priznavanja Nagorno-Karabaha.

  „Ne delim cilj naveden u nacrtu rezolucije... odnosno poziv za priznavanje Nagorno-Karabaha. Zato što naši jermenski prijatelji ne traže od nas da priznamo nezavisnost Nagorno-Karabaha. Ni oni sami ga nikada nisu priznali, bez obzira koje su granice“, rekao je francuski ministar tokom rasprave.

  Le Drijan je istakao da se zahtevi koje je uputila Jermenija tiču bezbednosti i stabilnosti u Karabahu nakon sporazuma o prekidu vatre 9. novembra i bezbednog povratka raseljenih lica zbog borbenih dejstava.

  On je dodao da će priznanje Nagorno-Karabaha dovesti do isključenja Francuske iz Minske grupe OEBS-a i podrazumevati odustajanje od „uloge posrednika i naše želje da doprinesemo uspostavljanju trajnog mira“.

  Francuski senat je 25. novembra usvojio rezoluciju kojom se poziva na priznanje Nagorno-Karabaha.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  priznanje, Nagorno Karabah, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga