13:19 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  0 701
  Pratite nas

  Vojnici Međunarodnog centra za deminiranje ruskog Ministarstva odbrane nastavljaju da čiste teren od mina u Nagorno-Karabahu. Inženjerija je prvi put koristila višenamenski robotizovani sistem „Uran 6“, prenosi televizija „Zvezda“.

   „Uran 6“ je korišćen za čišćenje terena od neaktiviranih eksplozivnih naprava. Pomoću njega je istraženo oko osam hektara teritorije u području naselja Hodžali.

  Kako se navodi, upotreba robotizovanog sistema na daljinsko upravljanje omogućiće da se deminiranje izvrši na većim površinama. Operater može da kontroliše sistem sa udaljenosti do 800 metara.

  Uz pomoć ruskih mirovnjaka u područjima koja su oštećena tokom borbenih dejstava nastavlja se obnavljanje značajnih inženjerskih komunikacija. U protekla 24 časa postavljena su četiri dalekovodna stuba, obnovljeno je 1.600 metara dalekovoda, kilometar gasovoda, 2.200 metara komunikacionih linija a i dve trafo-stanice.

  Ranije je saopšteno da su ruski mirovnjaci onesposobili oko hiljadu eksplozivnih naprava u Nagorno-Karabahu.

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  Tagovi:
  Uran 6, ruska vojska, deminiranje, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga