02:46 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1228
  Pratite nas

  Ministri spoljnih poslova država-članica Evropske unije odobrili su novi globalni režim sankcija za kršenje ljudskih prava, navodi se u saopštenju najveće stranačke frakcije u Evropskom parlamentu – Evropske narodne partije.

  „Takozvani evropski ‘zakon Magnitskog’ odobrili su danas ministri spoljnih poslova država-članica EU. Pozdravljamo to što EU sada ima svoj ‘zakon Magnitskog’“, navodi se u saopštenju frakcije.

  Predstavnici Evropske narodne partije izrazili su nadu da će novi režim sankcija biti efikasan i postati „obuzdavajući faktor“.

  Ranije je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj rekao da će novi okviri za narušavanje ljudskih prava značajno olakšati reagovanje Evropske unije na slične zločine počinjene širom sveta.

  Ovaj dokument već je bio odobren na nivou stalnih predstavnika u Evropskoj uniji.  

  Usvajanje novog sankcionog režima inicirao je pre godinu dana visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj. U Evropskoj uniji ga upoređuju sa američkim Zakonom Magnitskog.

  Međutim, šef evropske diplomatije objasnio je da novi režim neće biti usmeren protiv neke određene zemlje i, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, neće biti eksteritorijalne prirode. Restriktivne mere primenjivaće se na teritoriji EU i odnosiće se na zamrzavanje imovine i zabranu ulaska.

  Evropska unija već ima instrumente za sankcionisanje kršenja ljudskih prava. Međutim, postojeći mehanizmi nisu globalne prirode i imaju za cilj uvođenje sankcija vezanih za konkretnu situaciju u pojedinim zemljama.

  Tagovi:
  zakon Magnitskog, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga