17:20 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  32103
  Pratite nas

  Nove ruske rakete stvaraju izazove za britanska sredstva odvraćanja i ne treba ih potcenjivati, izjavio je ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles.

  „Primer (stranih tehnoloških inovacija) je investiranje Kine, Irana i Rusije u rakete nove generacije. Ne smemo potceniti efekat koje to oružje ima zahvaljujući sadašnjem dometu i preciznosti. Prošlog meseca Rusija je testirala hipersoničnu raketu 'Cirkon' koja može razviti brzinu do devet maha. Raketa nadmašuje i po dometu i brzini prethodne modele i stvara izazove za naša sredstva odvraćanja“, rekao je britanski ministar.

  Prema njegovim rečima, borbena dejstva „imaju sve veće razmere i postaju sve smrtonosnija“, a operacije u budućnosti će se zasnivati na sakrivanju i traganju za metama.

  „Čak i danas u Ukrajini Rusija koristi tradicionalnu artiljeriju u kombinaciji sa izviđanjem pomoću bespilotnih letelica što je dovelo do efikasnog i smrtonosnog efekta – ako vas otkriju, mrtvi ste“, rekao je ministar, iako je Rusija više puta saopštavala da ne učestvuje u sukobu u Ukrajini i da se zalaže za to da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

  Voles je takođe istakao da je neophodno da se što pre modernizuju britanske oružane snage i da se poveća njihova spremnost za odbijanje hibridnih pretnji u situacijama kada potencijalni protivnik „igra po drugim pravilima, ne prelazeći crtu“, iza koje počinje otvoreni vojni sukob.

  Podsetivši na incident u Solsberiju, Voles je rekao da su „zemlje-protivnici Velike Britanije spremne da idu mnogo dalje od onoga što se smatralo prihvatljivim“.

  Rusija je danas u Belom moru testirala hipersoničnu krstareću raketu „Cirkon“ koja je uspešno pogodila metu na poligonu Čiža u Arhangelskoj oblasti. „Cirkon“ je testiran i početkom oktobra i u novembru ove godine. Oba ispitivanja su prošla uspešno.

  Podsetimo, početkom marta 2018. godine godine u Solsberiju su otrovani bivši saradnik GRU Sergej Skripalj, koji je u Rusiji osuđen zbog veleizdaje, i njegova kćerka Julija. London je za napad optužio Moskvu. Rusija je u više navrata predlagala pokretanje zajedničke istrage, ali je Velika Britanija ignorisala tu inicijativu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Cirkon, Rusija, vojska, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga