02:33 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 09
  Pratite nas

  Ukrajinske vlasti onemogućile su razmenu zarobljenika koja je mogla da se realizuje do kraja godine, izjavila je ombudsman samoproglašene Donjecke Narodne Republike Darja Morozova, komentarišući rezultate sastanka humanitarne podgrupe o Donbasu.

  Ona je istakla da ranije održane razmene ne mogu da se smatraju završenim, jer Kijev namerno nije zatvorio krivične slučajeve protiv oslobođenih lica.

  Prema rečima Morozove, ukidanje krivičnog gonjenja je jedno od glavnih zahteva, a Kijev nije ništa učinio da okonča procedure.

  „Na osnovu navedenog, želim da podsetim na to da je u pogledu svih lica, koja su prebačena s naše strane na teritoriju Ukrajine, u potpunosti obustavljeno krivično gonjenje“, zaključila je ona.

  Prva za dve godine razmena zarobljenika dogodila se u Donbasu 29. decembra 2019. godine.

  Kijev je predao DNR i LNR 124 ljudi, a Donjeck i Lugansk su Kijevu predali 76 osoba. Nakon toga je započeo rad na formiranju novih spiskova razmene. Kijev je 16. aprila 2020. godine predao još 14 osoba DNR i LNR. Početkom decembra, šef kijevske delegacije u kontakt grupi Leonid Kravčuk rekao je da razmena zarobljenika neće biti obavljena do kraja ove godine.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  razmena zarobljenika, DNR, miniranje, Kijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga