05:13 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2369
  Pratite nas

  Predstavnica samoproglašene Donjecke Narodne Republike u kontakt grupi za rešavanje krize u Donbasu Natalija Nikonorova izjavila je da je Kijev napustio sporazum o jačanju sprovođenja režima prekida vatre.

  „Danas možemo da kažemo da je ukrajinska strana dezavuirala mere za jačanje režima prekida vatre. Ukrajina je u septembru odbila da sprovede najvažniju meru, a to je verifikacija kršenja režima prekida vatre. Bez provere da li je došlo do kršenja ili ne, ove mere postaju deklarativne... Na taj način, Ukrajina se povukla iz tog sporazuma“, rekla je Nikonorova.

  Ona je dodala da stoga Donjeck radi na potpisivanju ažuriranog dokumenta o primirju.

  Pored toga, ona je objasnila da u prilog tome da je Kijev napustio sporazum idu i činjenice da na kontakt liniji raste broj kršenja od strane ukrajinskih snaga bezbednosti.

  „To da je Ukrajina napustila sporazum potvrđeno je i činjenicama na kontakt liniji, trend se brzo kreće putem pogoršanja. Primećujemo sve više kršenja“, dodala je predstavnica DNR.

  U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  primirje, Sporazum, Ukrajina, DNR, Donjeck
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga